Sluit je leningen over en bespaar!

Een lening voor je auto, de inboedel van je huis, of de start van je bedrijf. Er zijn duizend en één redenen om leningen af te sluiten. Veel mensen hebben dan ook meerdere persoonlijke leningen of doorlopende kredieten op hun naam staan. Maar de voorwaarden zijn stuk voor stuk verschillend en alles bij elkaar betaal je waarschijnlijk veel te veel rente. Sluit daarom je leningen over en bespaar!

Geld besparen

“Geld lenen kost geld.” Deze leus hoor je bij iedere reclame-uiting over consumptieve kredieten. Soms gefluisterd, vaak heel snel, altijd met het doel om duidelijk te maken dat een lening geen cadeautje is. Geld lenen kost geld. En dat betaal je in de vorm van rente. Maar de hoogte van die rente loopt enorm uiteen. En als je verschillende leningen naast elkaar hebt, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Terwijl het dan juist heel interessant zijn om al je kredieten in één klap af te lossen. Door één nieuwe lening af te sluiten met relatief betere voorwaarden, kun je een hoop geld in eigen zak houden.

Voordeel voor slimmeriken

Hoe werkt dat dan precies? Het voordeel zit hem voornamelijk in twee factoren; de snelheid van het aflossen en de hoogte van het kredietbedrag. Hoe sneller je een lening aflost, hoe lager het rentepercentage vaak wordt. Omdat de kredietverstrekker simpelweg meer – of in ieder geval eerder –zekerheid heeft dat jij het geld echt terugbetaalt. Stel, je hebt een lening afgesloten van 10.000 euro om een nieuwe auto te kopen. Daarover betaal je bij een aflossing in 40 maanden 6,5 procent rente (650 euro). Los je het in 30 maanden af, is dat nog maar 5 procent (500 euro). Dan ben je onderaan de streep dus 150 euro goedkoper uit.

Het tweede voordeel zit hem in de hoogte van je kredietbedrag. De praktijk leert dat er vaak een lagere rente wordt toegepast op hogere leningen. Dus wanneer jij verschillende kleine leningen hebt, betaal je in verhouding waarschijnlijk veel te veel rente. En leningen heb je waarschijnlijk meer dan je denkt. Behalve een persoonlijke lening, of een doorlopend krediet, kun je ook denken aan een creditcard met een limiet dat je gespreid kunt terugbetalen. Of het in termijnen betalen van aankopen die je doet. De hoogte van rentes kunnen oplopen tot wel 14 procent. Maar wanneer je slimme keuzes maakt, blijf je daar ver onder.

Hoeveel kun je besparen

Als je niet thuis bent in de cijfertjes, klinkt het misschien een beetje Chinees voor je. Alleen al bij de gedachte aan alle verschillende percentages en getallen begint het je waarschijnlijk al te duizelen. Het is dan ook meer dan logisch dat je geneigd bent om dit vuile klusje voor je uit te schuiven. Maar honderden euro’s besparen is voor iedereen begrijpelijk én interessant. En je hoeft het ‘vuile werk’ niet perse zelf te doen. Je kunt namelijk gewoon hulp inschakelen. Er zijn zat kredietverstrekkers die je willen adviseren en die precies voor je uitrekenen hoeveel jij kunt besparen.

Lening oversluiten

Dus wil jij je lening oversluiten, maar wil je er zelf niet te veel werk aan hebben? Ga dan snel op zoek naar een instantie die je kan adviseren en alles voor je regelt. Het Nederlands Krediet Collectief is een voorbeeld van een partij die je kan helpen. Jij vult je gegevens in, zij zoeken uit of je een voordeligere nieuwe lening kunt krijgen. Ze doen een voorstel in een vrijblijvende offerte en als dat naar je zin is, teken je het contract en is de overstap binnen twee werkdagen geregeld. Dat scheelt jouw niet alleen geld, maar ook een hoop kopzorgen!