/

Sushi bestellen is nog nooit zo populair geweest: de sushi trend in beeld gebracht

Sushi: de een haat het, de ander kun je er ’s nachts voor wakker maken. Maar bijna iedereen heeft het wel eens geprobeerd. Daarom is sushi de laatste jaren fors in populariteit toegenomen. Je kan inmiddels bijna geen stad in Nederland meer bedenken die geen (afhaal) sushi restaurant heeft. Maar is sushi altijd zo populair geweest? En waar komt het eigenlijk vandaan? Wij brengen de sushi trend in beeld!

Korte geschiedenis

Het oorspronkelijke idee van sushi komt uit China. Dit komt misschien als een verrassing omdat de meeste denken dat het uit Japan komt. De eerste vormen van sushi waren vooral praktisch en bestonden uit gefermenteerde rijst en gezouten vis. De vis werd in de rijst gerold en bleef zo houdbaar tijdens het vervoeren. De rijst werd bij aankomst dan ook weggegooid en alleen de vis werd opgegeten. Gek, he? Het eten van de combinatie is in Japan wel populair geworden. En zo werden er in de 18de eeuw in Japan voor het eerst drie beroemde sushi restaurants geopend. Toeristen aten het hier voor het eerst en namen het mee naar hun thuisland. En dat is het begin van Japen als dé sushi hoofdstad van de wereld.

Waarom populair?

Je kunt je wel voorstellen dat de eerste westerlingen die in aanraking kwamen met sushi niet stonden te springen om rauwe vis te eten. Dit proces is dan ook heel geleidelijk gegaan. Eerst werden er door restaurants voornamelijk rollen aangeboden met imitatie krab of gekookte krab. Maar gelukkig kwamen er langzaamaan steeds meer traditionele sashimi en nigiri op de kaart. En inmiddels is de populariteit van sushi een feit. Chefs over de hele wereld verzinnen van alles om de gerechten een nieuwe twist te geven. Denk maar aan sushi burritos, sushi taarten en zelfs sushi pizza. Je kunt het zo gek niet bedenken!

In Nederland

Ook Nederland is zeker niet achtergebleven als het op de sushi trend aankomt. Je kunt sushi afhalen in Eindhoven of uiteten gaan in een chique sushi restaurant in Amsterdam.  Alles is mogelijk! Sushi is bijna populairder dan de bitterbal. Heb je na dit artikel ook zo’n trek gekregen? Wij kunnen wel raden wat jij vanavond gaat eten.