Tips om vermogen op te bouwen voor later!

Sinds de koopkracht van de gemiddelde Nederlander flink is gedaald dit jaar, houdt iedereen zich steeds meer bezig met de verschillende vormen van investeren. Want laten we nou eerlijk zijn, iedereen kent wel eens een tijd waarbij je een extraatje kan gebruiken. Bovendien is de feestmaand van het jaar ook op komst en wilt ieder van ons uitpakken met het kopen van leuke cadeaus. Daarentegen zijn er ook weleens onverwachte kosten. Denk bijvoorbeeld aan je mobiel of televisie die er opeens mee ophoudt. Dit kan natuurlijk ook jouw (klein)kinderen overkomen. Maar op welke manier kun je vermogen opbouwen voor jou, jouw kinderen en eventueel kleinkinderen? Denk bijvoorbeeld aan besparen door schenken. Wij hebben hierover alle tips op een rijtje gezet.

Heel Nederland schenkt

Wist je dat alle ouders bij elkaar ongeveer drie miljard euro schenken per jaar aan hun (klein)kinderen? Het is dus gebruikelijker dan je denkt, want er wordt veel vermogen geschonken in Nederland. Dit is ook logisch als je de voordelen bekijkt. Je kunt namelijk schenken met optimaal belastingvoordeel of zelfs belastingvrij schenken. Dit is relevanter dan ooit, aangezien de inflatie dit jaar veel mensen in financiële problemen heeft gebracht.

Waar moet je op letten?

Er zijn veel mogelijkheden om te schenken. Het allerbelangrijkst is om het bedrag goed in de gaten te houden wat je jaarlijks schenkt. Je kunt namelijk tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Schenk je meer dan dit bedrag? Dan kan het zijn dat je (veel) belasting moet betalen. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen in welke vorm van schenken jij geïnteresseerd bent. Je kunt bijvoorbeeld contant schenken, waarbij je direct geld of een belegging schenkt. Vind jij het fijner dat je nog wel controle kan uitoefenen op je schenking? Denk dan bijvoorbeeld aan schenken onder bewind. Je kunt er ook voor kiezen om de zeggenschap over je schenking te behouden totdat je overlijdt. Hierdoor kun je wel jaarlijks rente opbouwen zonder dat jouw kind het geld kan gebruiken. Voor iedereen is er een geschikte vorm van schenken. Toch heeft elke vorm hetzelfde doel. Uiteindelijk wil je door de jaren heen zoveel mogelijk vermogen opbouwen. Maar hoe, dat bepaal je zelf.