Wat verstaat men onder sportvoeding?

Ben je een fanatieke sporter en wil je na een sporttraining snel weer fit zijn en geen last krijgen van vermoeide spieren? Dan kan de juiste sportvoeding een uitkomst bieden. Een voorbeeld hiervan zijn eiwitshakes en proteïnerepen. Niet voor niets worden deze vaak verkocht bij een sportschool of zijn ze te koop bij vitamineshops. Waarom is sportvoeding zo belangrijk voor sporters en welke kun je dan het best innemen?

Waarom sportvoeding van belang is

Tijdens het sporten verbrand je veel energie, maar vaak ook een groot aantal vitamines, aminozuren en mineralen. Ook verlies je door te zweten mineralen. Al deze voedingstoffen en vitamines moeten worden aangevuld. Voor intensieve sporters is het dan ook raadzaam om sportvoeding te eten of toe te voegen aan het normale eetpatroon. Sportvoeding zorgt voor het opbouwen van weerstand, het sneller herstellen van de spieren en voor het versnellen van de energieproductie. Zo kun je bijvoorbeeld vitamine B gebruiken voor het verhogen van de energieproductie. Vitamine B zorgt er namelijk voor dat er energie wordt vrijgemaakt uit koolhydraten. Het moment waarop je sportvoeding eet (voor, tijdens of na het sporten) maakt niet zoveel uit, het gaat namelijk om het de juiste stoffen die je lichaam nodig heeft binnenkrijgt.

Eiwitten als onderdeel van sportvoeding

Naast dat het lichaam van een sporter vaak meer energie nodig heeft, heeft de intensieve sporter ook een grotere eiwitbehoefte dan anderen. Eiwitten zorgen namelijk voor groei en behoud van de spiermassa. Doordat je sport worden je spieren extra belast en wordt er schade aangebracht aan de spiervezels. Deze kapotte cellen oftewel eiwitten worden door het lichaam zelf verwijderd en daarna bouwt het lichaam weer nieuwe eiwitten op. Bij veelvuldig trainen en sporten heeft een lichaam dus meer eiwitten nodig. Door sportvoeding te eten kun je voldoen aan deze eiwitbehoefte. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eiwitshake. Een eiwitshake bevat vaak 20 gram eiwit, dat is dezelfde hoeveelheid die je kunt halen uit het eten van een biefstuk, kipfilet of flinke bak kwark. Eiwithsakes bestaan altijd uit melk of water gemengd met eiwitpoeder. De twee meest bekende eiwitpoeders zijn whey- eiwit en caseïne-eiwit. De eitwitshakes worden gemaakt van diverse ingrediënten, zo kan je eiwitshakes drinken die bestaan uit soja, fruit of andere zuiveldranken aangevuld met eiwitpoeder. Er zijn veel verschillende soorten eiwitshakes te koop, je kan soms zelfs kiezen voor het toevoegen van geur- of smaakstoffen.

Andere functies van sportvoeding

Naast het voldoen aan eiwitbehoefte heeft sportvoeding nog meer functies. Zo bevat sportvoeding vaak ook aminozuren en creatine. Aminozuren zorgt namelijk ervoor dat er meer eiwit wordt opgebouwd. Sportvoeding met aminozuren is nodig om je spieren sneller te laten herstellen na het sporten. Ook is creatine een belangrijk element voor sporters. Creatine helpt sporters om beter te presteren tijdens krachtinspanning. Creatine is een energiebron voor de spieren en het lichaam maakt gebruik van creatine om krachtinspanningen zoals fitness en bodybuilding uit te kunnen voeren. Door extra creatine in te nemen kun je jouw sportprestaties verhogen. Je kan kiezen voor proteïnerepen of een van de voedingssupplementen. Wil je effectief sporten en goed zorgen voor je lichaam, dan is sportvoeding voor intensieve sporters absoluut aan te raden.