Welke raamdecoratie ken je?

Op het gebied van raamdecoratie is er veel mogelijk. Van rolgordijnen, gordijnen, shutters tot jaloezieën of rolluiken. Hoewel elke raamwering als functie heeft om licht buiten te sluiten of juist binnen te laten, heeft ook elke raamwering zijn eigen functionaliteiten en voordelen. Zo geven gordijnen bijvoorbeeld een compleet andere sfeer aan een ruimte dan bijvoorbeeld rolluiken of jaloezieën. Jaloezieën zijn ideaal om zonlicht te weren en de mate van privacy in te stellen. Bij het kiezen van raamdecoratie moet je op een aantal dingen letten. Zo kun je de juiste keuze maken tussen o.a. jaloezieën, gordijnen, roman blinds, shutters of rolluiken.

Raamdecoratie geef je woning sfeer

Raamdecoratie is er in vele maten en soorten. Sommige mensen hebben het idee dat jaloezieën horen bij sfeerloze kantoorpanden. Maar niets is minder waar. Er zijn namelijk veel verschillende soorten jaloezieën en raambekleding mogelijk. Zo heb je raamdecoratie gemaakt van zachte stoffen, gordijnen verkrijgbaar in honderden kleuren, verduisterend of slechts tegen inkijk, jaloezieën of shutters kamerbreed of raamdecoratie op maat gemaakt voor een schuin zolderraam. Voor elk type raam is er passende raambekleding te vinden. Let bij het uitzoeken goed op of het past bij de bouw en aard van je woning. Heb jij een jaren dertig woning of een landelijke woning? Dan zijn mooie vouwgordijnen zeer geschikt, zij geven sfeer en warmte aan de woning. Heb je juist een nieuwbouw met een moderne inrichting? Kies dan eens voor rolgordijnen waarbij je zelf de hoeveelheid lichtinval kiest, of kies voor jaloezieën die zorgen voor een perfecte combinatie van privacy en licht op elk tijdstip van de dag. Heb jij hoge ramen, kies dan voor lange gordijnen tot aan de grond, zij maken de ruimte nog langer. Brede raamdecoratie bij smalle ramen doet daarentegen de ramen groter lijken.

Materiaal en kleur zijn ook van invloed

Bij het uitzoeken van raamdecoratie moet je tevens rekening houden met het materiaal en de kleur. Veel mensen kiezen vaak voor wit, veilig en altijd goed. Maar durf ook eens voor kleur te gaan. Dit maakt je interieur namelijk spannend. Zo zijn er jaloezieën in grijs of hout, donkerblauw of zwart. Ook kun je soms zelf kiezen voor een kleur die past bij jouw woning. Het materiaal van raamdecoratie is ook van belang, soms heeft het een functie of bepaalt het de sfeer. Op het moment dat het tocht in huis kun je het beste kiezen voor gordijnen die gevoerd zijn. Doordat ze dikker en zwaarder zijn, houden ze tocht tegen, maar krijgen ze ook een steviger uiterlijk.

Jaloezieën met speciale coating

Ga jij jaloezieën of een rolgordijn in de badkamer of keuken hangen? Dan is het handig dat ze over een speciale coating beschikken welke tegen vocht en vuil kan. Hiermee wordt voorkomen dat de jaloezieën kromtrekken. Ook bepaalt de raamdecoratie de sfeer in de kamer, rolgordijnen kunnen een koel uiterlijk hebben, terwijl juist houten jaloezieën of shutters een ruimte warmte geven. Zorg daarnaast er voor dat je de raambekleding persoonlijk en uniek maakt. Kies voor bijzondere borderranden of brede zijbiezen bij een gordijnen, uitgevoerd in een andere stof, geven je gordijnen een persoonlijk tintje. Bij rolgordijnen of jaloezieën kun je kiezen hoe het trekkoord is afgewerkt en de mogelijkheid om ze op te hangen. Wat je ook kiest, je kan raamdecoratie vaak helemaal aanpassen naar je eigen smaak.