Zo krijg je de laagste hypotheekrente mogelijk: tips!

Een huis kopen brengt allemaal nieuwe dingen met zich mee, zoals een hypotheek aanvragen. Hoe zorg je ervoor dat je de laagst mogelijke hypotheekrente binnensleept?

Voldoende eigen inbreng

Een hypotheek aanvragen is het moeilijkste niet, een lage hypotheekrente krijgen echter wel. Als je tegen het voordeligste tarief wil lenen, moet je wel zelf iets op tafel kunnen leggen. Een grote eigen inbreng is al heel wat waard. Als je minstens 20% van de waarde van de woning kan betalen van je eigen geld, zullen de banken sneller overgaan op een lager tarief. Hoe groter het percentage dat je zelf kan opbrengen, hoe lager de rente zou kunnen uitvallen.

Pronk met je inkomen

Over het algemeen wordt het niet echt gewaardeerd als je met je inkomen loopt te pronken. Als je een zo laag mogelijke hypotheekrente wil, kan je dat dit keer beter wel doen. Een hoog, maar vooral ook stabiel inkomen is erg aantrekkelijk voor geldverstrekkers. Je bent dan namelijk een minder groot risico en de kans dat je de lening terugbetaalt, is dan groter. Op dit gebied kan het voor zelfstandigen lastiger zijn om een lage rente af te dwingen. Een eigen onderneming betekent vaak een schommelend inkomen. Banken zullen zich in dat geval focussen op het gemiddelde jaarinkomen van de laatste paar jaar.

Kies de juiste lening

Er bestaan natuurlijk verschillende leningen. Door je hier goed in te verdiepen en de juiste type lening te kiezen kan je ook weer geld besparen en het voor jezelf aantrekkelijker maken. De meest gebruikte lening is op basis van vaste mensualiteiten. Bij deze variant blijft de maandelijkse aflossing de hele looptijd van de lening dezelfde als je kiest voor een vaste rentevoet.

Een alternatieve lening is ook een optie. De interesten zakken naarmate van tijd. Met een vast bedrag dat je per maand afdraagt, heb je hier niet zo veel aan. Als je in het begin van de aflossingsperiode wat meer kan afdragen, kan je later in het proces daar de vruchten van plukken. Doordat de totale kostprijs van de formule lager uit zal vallen. Je kan het dus zien als een investering in het begin van de aflosperiode, die zichzelf zal uitbetalen na verloop van tijd.

Overleg met een hypotheekadviseur

Om er zeker van te zijn dan je goed handelt, is overleggen met een hypotheekadviseur een goede optie. Een hypotheekadviseur heeft al jarenlange ervaring met het verkrijgen van de juiste hypotheek bij het juiste huis. Een adviseur kan je helpen om moeilijke keuzes af te wegen en de juiste beslissingen te maken. Daarnaast weet een adviseur als geen ander het gedrag van banken te voorspellen en daarmee heb je een grote voorsprong tijdens een gesprek over de hypotheekrente. Doe vooral je voordeel met de kennis van de adviseur.

Reken duurzaam

Tegenwoordig kan het veel geld schelen of opleveren als je het hebt over duurzaamheid. Als je een energiezuinige woning koopt, zullen de maandlasten laag uitvallen en waarschijnlijk hoef je niet nog meer te lenen om je huis te verduurzamen. Daarnaast hebben energiezuinige huizen vaak een hogere opbrengst bij verkoop en dat is iets wat goed klinkt in de oren van de banken.