/

Zo veel lenen Nederlanders gemiddeld!

De trend liegt er niet om. Al jaren aan een stuk lenen steeds meer Nederlanders een behoorlijke smak met geld. Het gemiddelde leenbedrag dat ze aanvragen mag dan misschien wel wat dalen, maar het blijft nog steeds een relatief hoog bedrag. Over wat voor cijfers we het precies hebben en waarom Nederlanders zo veel geld lenen? Dat lees je in dit artikel!

Landelijke gemiddelden

Uit het meest recente rapport van het Nationaal Leenonderzoek dat Geldshop jaarlijks uitvoert, blijkt dat er in 2017 ruim een kwart méér leningaanvragen ingediend werden dan in 2016. Het gaat om precies te zijn om een stijging van 27,4 procent. Het gemiddelde leenbedrag is op landelijk niveau daarentegen sterk gedaald. Leende men in 2016 nog een slordige 18.337 euro gemiddeld, was dat in 2017 ‘nog maar’ 14.817 euro. Dat is bijna twintig procent minder.

Grootste verschillen in Flevoland en Drenthe

De provincie waarin de meeste leningaanvragen werden gedaan was Flevoland. Daar willen inwoners 126,7 procent vaker lenen dan het landelijke gemiddelde. En ze vragen met 16.654 euro ook nog eens om hogere bedragen dan de bewoners van andere provincies. In de naastgelegen provincie Drenthe waren ze juist het zuinigst. Daar namen ze met een gemiddeld leenbedrag van 14.008 euro al genoegen.

Alleenstaanden lenen het meest

Opmerkelijk is dat 48 procent van alle lening aanvragen in 2017 van alleenstaanden kwam. Maar ook samenwonenden met kinderen konden wel wat extra geld gebruiken, zo valt uit de cijfers op te maken. Deze groep nam dan ook de hoogste leenbedragen voor hun rekening. 20.541 euro tegenover 10.583 euro als laagste leenbedrag. Die laatste was door alleenstaanden met kinderen.

Redenen om te lenen

Veelvoorkomende redenen voor het afsluiten van een lening, waren bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of een inboedel. Een andere reden die vaak werd genoemd was het lening oversluiten. Door verschillende over te sluiten op één lening, kunnen consumenten namelijk profiteren van lagere maandlasten. Een grote lening heeft namelijk in verhouding vaak een lager rentetarief dan de verschillende kleinere leningen. Ook kan het zo zijn dat de rentetarieven in zijn algemeenheid interessanter zijn geworden, jaren nadat je een lening hebt afgesloten. Ook als je in een extra duur huis wilt wonen, is een lening van belang.

Leningen vergelijken

Een lening vergelijken is daarom niet alleen belangrijk van tevoren, maar ook na het afsluiten van je krediet.. In eerste instantie doe je dat natuurlijk om na te gaan welke kredietverstrekker de voordeligste rente geeft voor het bedrag dat jij nodig hebt. En je doet het om de verschillende voorwaarden naast elkaar te leggen. Maar na het afsluiten van de lening zou je het dus moeten blijven doen. Om in de gaten te houden of de rentetarieven voordeliger zijn geworden.

Leningen oversluiten

Als dat zo is kun je er namelijk voor kiezen om een nieuwe lening af te sluiten en je lopende lening of leningen met dat bedrag versneld af te lossen. Zo bespaar je op de relatief hoge rente die je daar moet betalen en kost het je voortaan maandelijks een stuk minder. Zeker op langlopende leningen kan een verschil van een paar tientjes al een hele hoop schelen.