/

Energie besparen in de horeca: tips voor een duurzame zaak

De hele maatschappij verduurzaamt en je kunt er ook als horecaondernemer niet meer omheen. Gelukkig breng je met een paar kleine maatregelen het energieverbruik en de CO2-uitstoot van je bedrijf al makkelijk omlaag. Wij zetten je vier concrete tips op een rij die je kunt toepassen in jouw zaak. Duurzaam en met een snel resultaat!

Zorg voor goede isolatie

Eén van de belangrijkste tips om niet te veel energie te verbruiken heeft betrekking op de warmteregulering van je zaak. Zorg voor goede isolatie; in je vloeren, muren, ramen en rondom de warmteleidingen van je centrale verwarming. Zo houd je de koude lucht buiten en blijft de warmte binnen wanneer de verwarming aan staat. Datzelfde geldt omgekeerd wanneer je in de zomer de airconditioning aan zet voor wat verfrissing. Let er ook op dat je apparatuur niet te oud is en goed wordt onderhouden. Een cv-ketel van twaalf jaar of ouder kun je beter vervangen door een nieuwe HR-ketel.

Kies duurzame verlichting

Een horecagelegenheid kan niet zonder verlichting. Maar die verlichting is misschien wel duurzamer te maken. Om te beginnen kun je de gloeilampen en halogeenspotjes bijvoorbeeld vervangen door spaar- of ledlampen. Die verbruiken zo’n vijf tot tien keer minder stroom! Kijk daarnaast ook eens kritisch naar het aantal lampen in je zaak dat brandt. Stel jezelf de vraag of het nodig is dat alle verlichting de hele dag door aan staat? Of hebben de tafeltjes aan het raam overdag bijvoorbeeld al genoeg aan het daglicht? Door bewuster te schakelen, kun je ook een hoop energie besparen.

Gebruik energiezuinige apparatuur
Een investering met een groot resultaat is het aanschaffen van energiezuinige apparatuur. Met name koelapparaten kunnen grootverbruikers zijn als het om stroom gaat. Zorg daarom dat je duurzame apparatuur aanschaft. Let bij het zoeken naar geschikte horeca koelkasten bijvoorbeeld op de energielabels, dan weet je zeker dat je goed zit. Ook na aanschaf kun je onnodig energieverbruik nog zoveel mogelijk beperken. Door ervoor te zorgen dat de koeling goed is afgesloten met deurrubbers. Door de koudeleidingen te isoleren. Door de deuren van je koeling zo snel mogelijk te plaatsen. En door er geen warme producten in te plaatsen bijvoorbeeld.

Gebruik terrasverwarming selectief

Tot slot nog een hele praktische tip – van Misset Horeca – om terrasverwarming alleen op aanvraag aan te zetten. Enerzijds kan terrasverwarming natuurlijk extra omzet opleveren, omdat mensen net iets langer buiten op je terras blijven zitten als het in de zomeravonden afkoelt. Maar de keerzijde is dat ze een hoop energie verbruiken en dus ook een hoop kosten opleveren. Verwarm het terras daarom alleen als er daadwerkelijk gasten zijn. Leg dekentjes neer op de stoelen en maak je gasten duidelijk dat ze kunnen vragen of de terrasverwarming aan te zetten. Met een tekstje op de menukaart of op een speciaal bordje bijvoorbeeld. En dan nog één ding: als je een terrasverwarmer installeert, kies dan voor gas in plaats van stroom. Dat verbruikt namelijk twee keer zo weinig energie!