/

Is goedkope energie minder goede energie? Waarin zit het verschil?

Het kiezen van energie en een energieleverancier kan behoorlijk lastig zijn. Het aanbod is zo groot dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Kies je voor groene stroom? De goedkoopste stroom? Of ga je toch liever voor een wat duurder pakket? En welke energieleverancier kies je dan? Een hoop verschillende factoren om rekening mee te houden. Omdat er best veel verschil in prijs kan zitten, wordt er nog wel eens gedacht dat ‘goedkope’ energie minder goed is dan ‘duurdere’ energie. Maar is dit wel zo? En waarin zit dan het verschil? Wij zoeken het voor je uit!

Goedkoop minder goed?

Als je stroom vergelijkt met andere producten, zou je kunnen denken dat goedkope energie minder goede energie is. Dit is namelijk bij veel producten wel het geval, goedkoop is immers vaak duurkoop. Maar bij stroom zit dit net even anders. De stroom die uit jouw stopcontact komt is van dezelfde kwaliteit, ongeacht welke energieleverancier jij hebt. Het kan namelijk niet zo zijn dat er minder sterke stroom uit jouw stopcontacten komt, want dan werken jouw elektrische apparaten gewoonweg niet. En dat kan natuurlijk niet! Dus voor de kwaliteit maakt het niet uit of je voor groene of grijze stroom kiest of een bepaalde energieleverancier. Al het stroom heeft dezelfde capaciteiten. Maar waarin zit dan het prijsverschil?

Verschil in Energie?

Het grootste verschil in prijs tussen verschillende soorten stroom zit hem vooral in de manier van opwekken. Zo wordt groene stroom opgewekt uit duurzame bronnen als de zon, wind en water. Bij deze productie komt geen CO2 vrij en het is daarom beter voor het milieu. Het opwekken van groene stroom kan ook gewoon in ons eigen landje. Groene stroom opwekken is wel vaak wat duurder om te maken en daarom ook duurder om aan te schaffen. Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool. Ook stroom uit kernenergie is grijze stroom omdat er schadelijke stoffen overblijven. Deze manier van opwekken is vaak wel goedkoper. Een nadeel is dat de bronnen vroeg of laat een keer uitgeput raken en dat het erg schadelijk voor het milieu is.  Je kunt dus verschillende afwegingen maken. Wat is voor jou belangrijk? Ga je voor duurzaam? Of liever voor de goedkope optie?

Hoe kies je de juiste energieleverancier?

Nu weet je meer over het verschil in prijs en kun je op zoek naar de juiste en goedkoopste energieleverancier. Want ook tussen energieleveranciers kunnen de prijzen nogal uiteenlopen. Het is daarom aan te raden geregeld van energieleverancier te veranderen, zodat jij altijd de voordeligste optie hebt. Vergelijk daarom de verschillende maatschappijen met elkaar, zo betaal jij nooit te veel! Wel zo prettig.

Prijzen dalen

De prijzen van energie in Nederland liggen op dit moment heel laag. Door de coronacrisis is het verbruik erg laag geweest en daardoor zijn de prijzen in een rap tempo gedaald. Dit komt vooral doordat veel industrieën plat hebben gelegen, of nog steeds liggen, tijdens de coronacrisis. Daarnaast heeft de zachte winter in Nederland ook meegeholpen aan de dalende energieprijzen. Er was deze winter gewoon meer aanbod dan vraag en dan dalen de prijzen.