ZZP rekening afsluiten? Hier moet je op letten

Je wil een zakelijke rekening gaan openen, want je bent net een onderneming gestart. Toch is het slim om nog even tot 10 te tellen en dit artikel grondig te lezen. 

Je was niet bij dit artikel terecht gekomen als je niet benieuwd zou zijn naar wat er allemaal bij komt kijken wanneer je een eigen rekening gaat openen. Is het bijvoorbeeld verplicht om als ondernemer een zakelijke rekening te openen? Voor welke bank kan ik het beste kiezen en kan ik zakelijke rekening vergelijken? Dit laatste kan zeker weten via: zakelijkbankieren.nl voor de rest van de vragen lees je hier meer. 

Is een zakelijke rekening verplicht?

Dit is een terechte vraag wanneer voor wanneer jij een onderneming start. Het is niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Als zzp’er kan je namelijk ook gewoon jouw persoonlijke rekening gebruiken. Wel is het zo dat een zakelijke rekening een aantal handige voordelen oplevert. De uitstraling van je bedrijf is bijvoorbeeld een stuk professioneler. Maar ook kan je nu makkelijker zakelijke uitgaven van privé scheiden. Dit scheelt een hoop tijd bij de boekhouding. 

Traditionele bank of juist online? 

Tegenwoordig is de keuze reuze en kies je zomaar uit wel meer dan 10 verschillende banken. Veel hiervan zijn de traditionele banken. Hierbij moet je denk aan een ING of een ABN Amro. Maar ook zijn er sinds een aantal jaar banken die helemaal geen fysiek kantoor meer hebben. Alles verloopt bij deze banken online. Wel kan je nog in telefonisch in contact blijven komen met de klantenservice bij dit soort banken. 

Maar waarvoor zou jij nu moeten kiezen? Dit hangt vooral af van waar je naar opzoek bent. Hou jij van moderne en goed werkende functies dan kunnen wij een onlinebank wel aanraden. Maar sommigen gaan liever voor een gevestigde naam en houden niet van poes pas. Het kan ook zijn dat je opzoek gaat naar de goedkoopste bank, dit zijn vaak de online banken. 

Let op limieten en transacties 

Iets anders waar jij als ondernemer op moet letten is het aantal transacties dat je mag doen wanneer je een zakelijke rekening afsluit. Zo zal dit bij de ene bank meer zijn als bij de andere bank. In sommige gevallen krijg je tussen de 500 en 1000 ‘’gratis’’ transacties per jaar. Maar er zijn ook banken die kiezen voor betaling per transactie. Kijk hier zorgvuldig naar voordat je een zakelijke rekening afsluit. 

Ook willen we je erop wijzen dat er bij banken limieten gelden voor het opnemen van hoge bedragen. Het kan zijn dat jij werkt met grote bedragen. Dan is het goed om een bank te kiezen die je veel ruimte geeft voor het opnemen hiervan. 

Toegang voor meerdere werknemers

Er zijn banken die zich richten op de zzp’er, dit is dus de zelfstandige. Maar er zijn ook banken die zich richten op de grotere ondernemingen. Dit is handig om te weten, want zo weet je over meerdere werknemers tegelijk gebruik kunnen maken van een zakelijke rekening.